fbpx

En af de nyeste teknologier på internet service markedet er fiberbredbånd, men er det så godt som alle hævder? Hvad er det, præcis? Hvad er fordele og ulemper ved fiberoptisk internet som det også kaldes? Hvordan performer det mod kabel bredbånd? Hos Bredbåndsoversigt forstår vi, at med enhver ny teknologisk innovation, har både virksomheder og forbrugere spørgsmål. Vi er her netop for at besvare dem.

Hvad er fiberbredbånd?

I modsætning til traditionelle metoder for dataoverførsel (som kabel eller ADSL) bruger fiberbredbånd ikke metalliske ledninger og elektriske signaler til at sende data fra A til B. I stedet bruger fiberbredbånd en bestemt type fiber, der transmitterer lyssignaler, som overfører data.

Fordele og ulemper ved fiberbredbånd

Fordele

Fiberbredbånd har mange fordele set i forhold til almindeligt bredbånd. Med den næste generationsteknologi kan fiber hurtigt overføre en ekstrem mængde af data med meget lidt ventetid (forsinkelser i databehandling), hvilket gør det til det hurtigste internet tilgængeligt. Dataene flyttes over lange afstande uden at nedbrydelser, ligesom det gør med almindelig kabel bredbånd. Informationen sendes hurtigt og intakt fra et sted til et andet.

Derudover har fiberbredbånd internet den skalerbarhed, stabilitet og sikkerhed, som en virksomhed har brug for. Fiberoptiske bølgelængder kan slås til og fra, alt efter behov. Ekstra fiberinfrastruktur kan placeres for at imødekomme vækst. Dette betyder, at en voksende virksomheder nemt kan tilpasse og skalere deres tjenester, hvis det er nødvendigt.

Fiberbredbånd er også mere pålidelig, fordi den er mere modstandsdygtig overfor elektromagnetiske, ætsende og lynrelaterede skader. Det har mindre tilbøjelige til at gå ned under strømafbrydelser. Således har den tendens til at være en mere stabil internet mulighed. Desuden er denne form for internet service også svær at hacke. Det udstråler heller ikke signaler, som kabel eksempelvis almindeligt bredbånd gør. Brud er lettere at identificere, så snart de opstår. Det betyder, at dine data er mere sikre med fiber internet end med bredbånds kabel. Desuden er brandfaren forbundet med traditionel kobberledninger også ikke eksisterende med fiberbredbånd, da den ikke bruger elektricitet.

Fiberbredbånd internet koster normalt omtrent det samme som kabel. Nogen gange lidt mere, afhængigt af hvor du bor og hvad du har brug for. På lang sigt forventer vi dog at dette fiber alternativ vil blive i samme prisklasse som det klassiske bredbånd. Dette forventes nu i flere og flere bydele. Oversigt over fibernet.

Ulemper

Mens der er betydelige fordele ved fiberbredbånd, er det langt fra en perfekt erstatning for den traditionelle bredbånds teknologi. Selvom fiber er tyndere og lettere end kobberkabel, er det også mere følsomt. Dette gør det mere modtageligt for fysiske skader fra anlægsulykker, dyreliv, stråling eller kemikalier. Det er også følsomt for bøjning, så manøvrering og lægning af fiberkabler er en udfordring. Fiberoptiske tråde er også potentielt beskadiget af, hvad der er kendt som “fibersikring.” Dette sker, når der er en ufuldkommenhed i fiberen, og når der er for meget lys, der møder anomalien, forårsager det permanent skade på fiberen.

Fiberbredbånd har også ulempen ved, hvad der er kendt som ensrettet lysformidling. I lægmandens termer betyder det, at det kun kan transmittere information i én retning. Hvis du har brug for at sende og modtage oplysninger, har du brug for to samtidige fibre. En anden stor ulempe ved fiberbredbånd vs kabel bredbånd er de høje kortsigtede omkostninger. Fiberoptisk internet kræver en helt ny infrastruktur, der skal implementeres til brug, hvilket er meget dyrt. Det kræver uddannede specialister og specialudstyr at installere. Reparationer er også meget dyre, hvis fiberen er beskadiget.

Den største ulempe for den private forbruger er dog, at fiberbredbånd har en begrænset tilgængelighed. Da det er en forholdsvis ny teknologi, er fiberoptisk internet endnu ikke så bredt tilgængelig som bredbånd, og kan derfor mange geografiske steder ikke få det optimale 1000/1000 hastighed.