Bredbånd vs fiber internet

Hvad er forskellen på Bredbånd og Fibernet?

En af de nyeste teknologier på internet service markedet er fiberoptisk internet, men er det så godt som alle hævder? Hvad er det, præcis? Hvad er fordele og ulemper ved fiberoptisk internet? Hvordan performer det mod kabel? Hos Bredbåndsoversigt forstår vi, at med enhver ny teknologisk innovation har både virksomheder og forbrugere spørgsmål, og vi er her for at besvare dem.

Hvad er fibernet?

I modsætning til traditionelle metoder til dataoverførsel (som kabel eller DSL) bruger fiberoptisk internet ikke metalliske ledninger og elektriske signaler til at sende data fra et sted til et andet. I stedet bruger fiberoptisk internet en bestemt type fiber, der transmitterer lyssignaler, som bærer data.

 

Fordele og ulemper ved fiberoptisk internet

Fordele

I fiber vs bredbånds debatten har fiber mange fordele. Med denne næste generationsteknologi kan fiber hurtigt overføre masser af data med meget lidt ventetid (forsinkelser i databehandling), hvilket gør det til det hurtigste internet tilgængeligt. Dataene flyder over lange afstande uden at nedbrydes ligesom det gør med kabel bredbånd, så informationen bliver hurtig og intakt fra et sted til et andet.

Derudover har fiberoptisk internet den skalerbarhed, stabilitet og sikkerhed, som en virksomhed har brug for. Fiberoptiske bølgelængder kan slås til og fra efter behov, og ekstra fiberinfrastruktur kan placeres for at imødekomme vækst, hvilket betyder, at en voksende virksomhed nemt kan tilpasse og skalere deres tjenester, hvis det er nødvendigt.

Fiber er også mere pålidelig, fordi den er mere modstandsdygtig overfor elektromagnetiske, ætsende og lynrelaterede skader, og det er mindre tilbøjelige til at gå ned under strømafbrydelsen; således har den tendens til at være en mere stabil mulighed. Desuden er denne form for internet service også sværere at hacke, og det udstråler ikke signaler, som kabel internet gør. Brud er lettere at identificere, så snart de opstår, hvilket betyder, at dine data er mere sikre med fiber internet end med bredbånds kabel. Desuden er brandfaren forbundet med traditionel kobberledninger også fraværende med fiber, da den ikke bruger elektricitet.

Fiber internet koster normalt omtrent det samme som kabel, nogle gange lidt mere, afhængigt af hvor du er og hvad du har brug for. På lang sigt forventer vi dog at dette fiber alternativ vil blive i samme prisklasse som det klassiske bredbånd, da det nu kan anvendes i flere og flere bydele. Oversigt over fibernet.

Ulemper

Mens der er betydelige fordele ved fiber, er det langt fra en perfekt erstatning for den traditionelle bredbånds teknologi. Selvom fiber er tyndere og lettere end kobberkabel, er det også mere følsomt, hvilket gør det mere modtageligt for fysiske skader fra anlægsulykker, dyreliv, stråling eller kemikalier. Det er også følsomt for bøjning, så manøvrering og lægning af fiberkabler er en udfordring. Fiberoptiske tråde er også potentielt beskadiget af, hvad der er kendt som “fibersikring.” Dette sker, når der er en ufuldkommenhed i fiberen, og når der er for meget lys, der møder anomalien, forårsager det permanent skade på fiberen.

Fiber har også ulempen ved, hvad der er kendt som ensrettet lysformidling. I lægmandens termer betyder det, at det kun kan transmittere information i en retning. Hvis du har brug for at sende og modtage oplysninger, har du brug for to samtidige fibre. En anden stor ulempe ved fiber internet vs kabel bredbånd er de høje kortsigtede omkostninger. Fiberoptisk internet kræver en helt ny infrastruktur, der skal implementeres til brug, hvilket er meget dyrt. Det kræver uddannede specialister og specialudstyr at installere. Reparationer er også meget dyre, hvis fiberen er beskadiget.

Den største ulempe for den private forbruger er dog, at fiber internet har en begrænset tilgængelighed. Da det er en forholdsvis ny teknologi, er fiberoptisk internet endnu ikke så bredt tilgængelig som bredbånd, og man kan derfor mange geografiske steder ikke få det optimale 1000/1000 hastighed.

 

Fordele og ulemper ved bredbånd

Det er vigtigt at overveje dine muligheder nøje, når du diskuterer bredbånd vs fiber internet. Fiber kan være meget spændende, men det er måske ikke den bedste mulighed for dit hjem på dette tidspunkt. Det er derudover på nuværende tidspunkt langt fra muligt at få fiber internet alle steder i Danmark.

Fordele

Ligesom fiber internet, er bredbånd kendt for sin pålidelighed. Under de fleste omstændigheder, hvis du udelukker elektriske storme og strømafbrydelser, har du en forbindelse, der er tilgængelig på næsten hvilket som helst tidspunkt med kabel. Hvis du er på et sted, der ikke ofte står over for strømbrud, og fiber stadig er ret nyt, kan kabel bredbånd være det bedre valg. Kabel bredbånd er meget tilgængeligt, da det for tiden er tilgængeligt på langt flere steder end fiber.

Afhængigt af dit hjems behov og beliggenhed kan kabel også være billigere. Du vil derfor opleve at mange steder i Danmark, vil man kunne opnå meget højere hastigheder med bredbånd, hvorfor dette fortsat er danskernes første valgt, når det kommer til internet.

Ulemper

Med kabel bredbånd er hastigheder utrolig afhængige af brugen hos ​​andre i dit område, så hvis du befinder dig i en kommercielt befolket region, eller i et boligområde med mange adresser, vil man opleve at hastigheden aldrig vil være som anvist – især efter den traditionelle arbejdstid, hvor folk er hjemme og anvender internettet til streaming osv. Forsinkelser (latens) kan også være hyppigere med bredbånd, ud over at det generelt er langsommere end fiber. Endelig er kablet ikke så miljøvenligt som fiber baseret på mængden af ​​data, den sender i forhold til den anvendte mængde energi.